Neden Herkül Çiftliği ?

1- Simental Cinsi İnek Sütü
İnek Cinsi |
Simental inek sütü |
Holstein inek sütü |
|
 |
 |
Yağ % |
3,9 – 4,4 |
3,5 – 3,8 |
Protein % |
3,3 - 3,6 |
3,0 – 3,2 |
Y.Kuru Madde % |
8,8 - 9,6 |
8,0 – 8,7 |
-
Kaliteli, yağlı ve yoğun kıvamlı bir yoğurt elde etmek için sütün yağ,protein ve kuru madde değerleri çok önemlidir.
-
Bu değerler Simental cinsi inek sütünde Holstein cinsi inek sütüne göre % 10-15 daha yüksektir.
-
Bunun en büyük nedeni Holstein cinsi inekler günde ortalama 30-35 litre süt verirken, Simental cinsi inekler günde ortalama 22-24 litre süt verir.
-
Ayrıca Simental cinsi inek sütüne özgü yoğurt kaymak rengi Holstein cinsi inek sütüne göre daha sarı olmaktadır.
-
Ülkemizde üretilen sütlerin % 90’ı Holstein cinsi inek sütü, % 8 i Simental ve % 2 si diğer cins ineklere ait sütlerdir.
2- Avrupa Birliği Onaylı süt çiftliği

-
AB Onaylı süt çiftliği Belgesi almak için öncelikle Hastalıktan Ari işletme Belgesine sahip olunmalıdır
-
Hayvan sağlığı
-
Ahır,bina ve ekipman hijyeni
-
Süt sağımında hijyen
-
Çalışanların hijyen koşulları
-
Yem kalitesi, rasyonlar ve depolama koşulları
-
Süt kalitesi ve takibi
-
Kurallara uygunluk vb
-
Avrupa Birliği standartlarında olmalıdır.
3- Hastalıktan Ari işletme

-
Tarım Bakanlığınca verilen Belgeyi alabilmek için her yıl belirli periyotlarla yapılan denetim ve tüm hayvanlarda alınan kan numunelerinin analizi sonucunda:
-
İneklerde hayvanlara özgü Şap, Bruselloz ve Tüberküloz hastalıklarının olmadığının belirlenmesi sonucu “Hastalıklardan Ari İşletme “ Belgesi verilir.
-
Bu analiz ve denetimler her yıl 3 ayda bir tekrarlanır. Hastalık belirlenmesi durumunda belge iptal edilir.
4- Tarım Bakanlığı Onaylı

Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen süt üretim şartlarına uygun üretim yapan çiftlik olan çiftliğimiz, sürekli olarak Tarım Bakanlığı görevlilerince denetlenmektedir.
5- Perakende Çiğ Süt Satış iznine sahip sayılı çiftliklerden biri olması
Tarım ve Orman Bakanlığının 2017 / 20 sayılı tebliğine göre, çiftlik, üreticiler ve satıcıların perakende çiğ süt satışı yapabilmeleri için sahip olması gereken şartlar şunlardır
-
a- Hastalıklardan Ari Çiftlik Belgesine sahip olmak
-
b- Tarım ve Orman Bakanlığından gerekli satış izinlerini almak
-
c- Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen üretim ve dolum iznine sahip olmak
-
d- Çiğ sütü sağımdan itibaren son tüketiciye kadar 0,+4 °C de soğuk zinciri kırmadan ulaştırmak.
-
e- Hijyenik şartlarda en az 1 litrelik tek kullanımlık ambalajlara dolum yapmak
-
f- Yasalara uygun olarak üzerinde gerekli bilgilerin yazıldığı etiket kullanmak